Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych możliwości, które proponuje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie potrawy
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. bianca Kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, focaccia, ravioli i szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film