Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich potraw.
Wino różowe
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara reguła mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana lub z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.